Red Square Tolerance Pavilion 1st prize winner presentation

All information presented below (text and images) can be used freely, without Bee Breeders' written permission, for any media bodies but only for purposes relating to the Red Square Tolerance Pavilion competition. 

Please note: full presentation boards (plans, sections, diagrams, 3d perspectives and elevations) and official jury comments can be found herePlease contact us to request images in large resolution.



PROJECT STATEMENT:

The contemporary society is whirled with potential energy and tangible and intangible aspects. Composed as many different contradictions, the communities lie between counterpoints in which lie the intangibles spheres of understanding and the exhilarating pulses of the city. A city seeking a symbol of learning and knowledge in its social sphere invests in community life and its people as the human capital, tapping this inherent potential as an opportunity to put forward the path of change and growth. 

The society with such aspirations focuses on an invisible separation that lies between the realm of architect and the public domain. A space that celebrates communal and collective values. A ‘container’ where urban functions collide with fluxes between history and contemporary generating an intelligent’ space acting as incubator for thinking individuals. An evolution reflecting change and an ever seeking pursuit for the eternal utopia of a ‘perfect society.’ 

A public space not enforced but that encourages participation. The Red square, a historic symbol of oppression, offer the opportunity to define a new starting point for the contemporary society, reverting the basic meaning of this public space. The architectural installation is tending to optimize the understanding of the fair and liberal point of view by mainly creating the same object of the past and of the history. “The wall,” from an dogmatic viewpoint. 

By not occupying directly the Square and moving towards the borders, the design tends to change the “generator” itself rather than dominating the heart of the content. The change and tolerance results in a wall that is no longer close neither rigid. A wall that seems a wall but “differs from ones own” by leaving a space between itself and the past; the space that has the hospitality to everyone and is the consequences of Space In[g] Walls. 

By the introvert character of the space between the walls and the composition of the new design wall, the spaces of the pavilion are defined. The main facade explicitly describes the function of the building: where the wall is more open the function public; on the other side where it closes the sense of privacy increases. The flexibility of the interior spaces and the entire building distribution comes from the concept of transparency in all the floors as well as the inside-outside free relationship both vertically and horizontally, which are the most significant aspects of this layout. 

In this vertical distribution (see Functions distribution diagram), the amount of groups and individual users are always in balance. Starting from the ground floor (reception, gallery, advise and support), a more dynamic space, that opens towards the square and its landmarks, is conceived while in the floors above (at 2nd floor conference room and at 3rd floor workshops) the density of users has a more static approach and is more open towards inside rather than outside. 

Reaching the top (cafeteria & open performance area) the space becomes flexible and able to adapt itself to various transformations. 

The architecture of this wall is designed to integrate the openness through people as well as the light and the air. Its transparency in both sides leaves the entrances achievable to all, while the levels and events are coherent from its al sides. 

A complexity resulting into different intricate spatial connections capable of generating favourable conditions and cultivating a culture of tolerance. 

The project proposal interprets the meaning of the open public space as a “forum” that represents a theatrical engine available to accommodate different functions that redefine a great “inside” of the red square and its potentiality. 

The intersection of a fold and a cut, acceptance and the break, is very fragile as well as the dot of intersection in the façade. From the large scale-folding opening, all the movements in the dynamic floor of exhibition are seen while in the smaller scale cut on the rooftop, the performance can be watched from the square. That is how the architectural installation tries to break the concept of a closed space.











see full presentation

Strategic partners

BEE BREEDERS IN MEDIA See all